top of page

В УКУ відбулася міжнародна конференція «Стійкість та демократія»


4-денна дискусія відбулася вже вп’яте в межах проєкту «Цілісний людський розвиток» від Факультету суспільних наук УКУ. Цьогоріч конференція об’єднала студентів, українських та закордонних експертів і правозахисників задля обговорення концепції нового суспільного договору та етичних інфраструктур для відбудови України.


Тогорічна конференція від Факультету суспільних наук УКУ та Міжнародного інституту етики та проблем сучасності розпочалася 23 лютого 2022 року. Тоді у фокусі дискусії були теми про суспільну справедливість та спільне благо перед загрозою тоталітаризму. Натомість уже 24 лютого учасники конференції, як і всі українці, потрапили у реальність ворожих тоталітарних наслідків. Саме тому для спільноти Факультету було так важливо продовжити концепцію життєствердності української нації у цьогорічній темі «Стійкість та демократія: потреба нових етичних, солідарних та безпекових інфраструктур».

Володимир Турчиновський, декан Факультету суспільних наук УКУ


«Нині Україна є лідером глобального простору солідарності. Це для нас водночас і унікальна нагода, і велика відповідальність, – коментує декан Факультету суспільних наук УКУ Володимир Турчиновський.Гадаю, конференція стала хорошою нагодою, аби серйозно і відповідально подумати про майбутнє України та про внесок, який наша держава зараз робить для Європи та цілого світу. Ми шукаємо нагоди, аби трансформувати моральну енергію української відваги та завзяття у сталі проєкти розвитку після перемоги. Тож кожне питання, яке ми ставили на конференції, має міжнародну вагу та значення».

Студенти програми «Соціологія» на дискусії про новий суспільний договір


Особливістю цьогорічної конференції стало те, що два з чотирьох днів панельних дискусій організатори повністю доручили студентам та нещодавнім випускникам УКУ. Так, зокрема, студенти Школи журналістики та комунікацій презентували свою візію відновлення України, а бакалаври програм «Право», «Соціологія» і «Етика-Політика-Економіка» визначали можливі моделі функціонування нового суспільного договору. Магістри і випускники Школи публічного управління, Школи права та Інституту лідерства та управління визначали контекст ревіталізації громад у постпереможній Україні. Разом з тим, студенти мали нагоду презентувати презентації своїх ідей для укріплення стійкості майбутньої України та отримати гранти на розвиток власних проєктів.

Така залученість студентства – свідомий крок для того, аби передати голос та кермування розробкою моделей відбудови України тим, хто і втілюватиме сам їх на практиці, переконаний заступник директора Інституту з адміністративних питань та розвитку, старший викладач Школи права УКУ Максим Колиба.

Заступник директора Інституту з адміністративних питань та розвитку, старший викладач Школи права УКУ Максим Колиба


Заступник директора Інституту з адміністративних питань та розвитку, старший викладач Школи права УКУ Максим Колиба каже: «Український католицький університет виховує лідерів, які опираються на ціннісні засади. Як заклад вищої освіти, ми хочемо не просто дати якісну освіту, а й навчити студентів думати, працювати і жити цінностями, бути дієвими. Саме тому ми хочемо підтримати студентів та їхні проєкти, і посприяти їм у суспільно корисних та важливих починаннях».

Завершальний день конференції став важливим для створення спільної мапи розвитку України. Адже паралельно з україномовними дискусіями, об’єднаними темою «Крихкість демократії», в межах конференції тривав і цілоденний круглий стіл-колоквіум «Українська стійкість та рефреймінг», де експерти-правозахисники з Ірландії, США та України окреслювали відновлення України у правовому дискурсі.

Дискусійна панель за участі керівниці Школи права Світлани Хилюк разом з учасниками міжнародного правового колоквіуму


«Ми всі відчуваємо, що нині в Україні, в цій кривавій боротьбі, народжується новий суспільний договір. Але він може залишитися тільки набором гасел, якщо не буде впроваджений у конституційній парадигмі та належних конституційних процедурах, – розповідає директорка Школи права УКУ та координаторка міжнародного колоквіуму Світлана Хилюк. – Саме тому ми зібралися з групою експертів з різних країн, аби подумати над тим, як можна було б ці нові українські реалії відобразити в конституційно-правовому вимірі, і якої конституційної парадигми може потребувати Україна для того, аби перемога була стійкою, мир – надійним, а демократія – не загрозливою».

Більше текстових, фото- та відеоматеріалів з конференції шукайте вже цього тижня на сторінках Факультету суспільних наук УКУ у соцмережах:


Довідка Конференція «Стійкість та демократія: потреба нових етичних, солідарних та безпекових інфраструктур» є частиною щорічної серії міжнародних конференцій у межах теми «Цілісний людський розвиток». Цю серію започаткували у 2019 році Міжнародний інститут етики та проблем сучасності (IIECI) і Факультет суспільних наук Українського католицького університету.

Підготувала Анна Колісник

bottom of page