top of page

Реальність без ілюзій: психологічна стійкість в умовах війни


2 березня Бізнес-школа УКУ провела вебінар про психологічну стійкість в умовах війни з Олегом Романчуком, лікарем-психотерапевтом, дитячим психіатром центру «Коло сім’ї», директором Інституту психічного здоров’я УКУ та Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії.


Модерував розмову Андрій Рождественський, директор Центру Лідерства УКУ.

Фото: Армія inform


За словами Олега Романчука, рецепт еліксиру стійкості складається із трьох інгредієнтів:

1. Відчуття правди Коли ми розуміємо, заради чого усе відбувається, ми можемо витримати багато. Коли ми чуємо правду в собі, ми нездоланні. Це та зброя, якої не має наш ворог.

2. Дія у надії Надія – це не псевдо оптимізм, що завтра стане краще. Це готовність йти до повної перемоги. Це вибір напрямку. Скеруйте енергію у корисну дію.

3. Мудрі і світлі думки На полі бою нам не до філософських трактатів. На полі бою ми потребуємо коротких молитов. Наш мозок дуже легко блукає, коли ми втомлені – він може натрапити на новини і почати «накручувати» катастрофічні сценарії.

Коли ви все змішали – перевірте на смак, заправте усе миром. Вирішіть, що саме у коктейлі має переважати.

Допускається у рецепті смуток, але не як зневіра, а як пам’ять продовжити справу воїнів, що полегли. Ні в якому разі не додавайте паніки, це зіпсує рецепт.

У результаті усе має бути на смак тихої радості, любові, доброти. Рекомендуємо пити еліксир резильєнтності разом із друзями, колегами, рідними.


Переглядайте більше у відео.



bottom of page