top of page

Школа "Практики стійкості - підготовка до відновлення"

7 липня 2023 року завершилась друга міжнародна літня школа для студентів в Хорватії “Практика стійкості - підготовка до відновлення”.


Протягом десяти днів учасники програми мали лекції від відомих викладачів із шести католицьких університетів. Студенти з України, США, Угорщини, Словаччини, Грузії та Хорватії вивчали теорії й підходи у галузі вивчення травми й досліджували зв’язок між ідентичністю, травмою, пам’яттю, відновленням та посттравматичним зростанням. Крім того, вони дізнались про основні поняття зі сфери стійкості, а також здобули навички надання психосоціальної підтримки. Учасники дискутували на теми емпатії, альтруїзму, прощення, моральної зрілості й компетентності. Фіналом навчальної програми була розробка проєктів в командах, де під наставництвом викладачів студенти застосували свої щойно отриманні знання, таким чином поглиблюючи своє розуміння стійкості та післявоєнного відновлення.



Однак, краще про школу розкажуть самі студенти.


Анна-Тереза Жеребецька, програма “Богослов’я”, 3 курс:

“Це був мій перший досвід міжнародної школи. Ми говорили про глобальну єдність і колективну травму людства. Зрозуміли, що життєстійкість потрібна народам у будь-який час. Серед викладачів школи були психологи, філософи й теологи. У нас була чудова взаємодія з ними. Ми багато обговорювали, ставили запитання, доповнювали одне одного. А сам діалог продовжувався і поза лекціями. Я відчувала підтримку і розуміння”.




Ірина Пончка, програма “Культурологія”, 2 курс:

“Це неймовірний досвід: здобуття навичок життєстійкості та застосування їх на практиці, покращення англійської мови, пізнання культури інших держав, духовних практик католицької церкви західного обряду, культурної спадщини Хорватії… Ми відчули шалену підтримку! Під час нашого перебування в Хорватії, у Львові сталася найбільш руйнівна атака. У той день наша ранкова молитва була присвячена Україні й кожен учасник на школі підтримував нас і всю Україну”.




Христина Дубіняк, програма “Етика-політика-економіка”, 3 курс:

“На школі ми багато обговорювали життєстійкість: що це таке, чому вона важлива, як її не втратити у воєнний і післявоєнний період. Було цінно перейняти хорватський досвід післявоєнного етапу, адже це чекає і нас. Також запам’яталась взаємодія з іншими студентами та викладачами. Між нами не було ніякого бар’єра, ми всі вчились одне в одного, проводили багато позалекційного часу разом”.




Про те, як пройшла літня школа “Практика стійкості - підготовка до відновлення” можна також прочитати на сайті Хорватського католицького університету:



Yorumlar


bottom of page